cze
24
Jak przyciągnąć pracowników do firmy?
W dzisiejszych czasach wynagrodzenie przestało być jedynym motywatorem do podjęcia pracy w danej firmie. Kandydaci coraz częściej zwracają uwagę na środki pozapłacowe, takie jak prywatna opieka zdrowotna, dostęp do obiektów sportowych czy dofinansowanie obiadów. W niektórych branżach to właśnie dodatkowe benefity wpływają na decyzję pracowników odnośnie miejsca, gdzie będą pracować. Ma to miejsce szczególnie w dużych przedsiębiorstwach i korporacjach.
Dzisiaj przyjrzyjmy się jakie środki najczęściej stosowane są w Polsce.
Świadczenia pozapłacowe w Polsce
Sytuację zobrazowano w raporcie z badania „Świadczenia dodatkowe pracowników w 2013 roku”. Jak się okazuje w naszym kraju funkcjonuje ponad 60 różnych środków pozapłacowych motywowania. Około 75% badanych potwierdziło, że w ich miejscach pracy stosuje się dodatkowe benefity, najczęściej w sektorze bankowości. Środki pozapłacowe oferuje prawie 89% bardzo dużych firm, 81% – dużych, 73% – średnich i 51% małych. Najpopularniejszym świadczeniem na rzecz pracowników jest podstawowa opieka medyczna (61%), następnie zajęcia sportowe (46%). Na trzecim miejscu uplasował się telefon służbowy do prywatnego użytkowania (42%). Pozostałe wyniki przedstawiono na rys. 1.
W przedsiębiorstwach, w których do tej pory nie stosowano benefitów pozapłacowych pracownicy oczekują przede wszystkim podstawowej opieki medycznej, zajęć sportowych oraz kursów i szkoleń. Co więcej, pracownicy gotowi są oddać część wynagrodzenia pieniężnego w zamian za dostęp do szerszego pakietu dodatkowych motywatorów.
Badanie dotyczące świadczeń dodatkowych w Polsce pokazało, że najważniejszym dla pracowników i najczęściej oferowanym benefitem jest podstawowa opieka medyczna. Bardzo dobrze, że Polacy na pierwszym miejscu stawiają zdrowie! 🙂 Do tego pakietu warto włączyć ergonomię i zadbać jeszcze bardziej o zatrudnionych.
W kolejnym artykule sprawdzimy jak przyciągają chętnych do pracy przedsiębiorcy z innych krajów. Śledźcie nasz blog i funpage na facebooku ! 🙂
Źródła: